prevod sa engleskog na srpski

Prevod sa arapskog na srpski | Arapsko Srpski, Srpsko Arapski prevod

prevod sa arapskog na srpski

Prevod sa arapskog na srpski - PREVOD SERVISZa sva pitanja i ponude pošaljite nam mejl: info@prevodservis.comArapski jezik u modernom društvu

prevod sa arapskog na srpski

Arapski jezik danas govori skoro 200 miliona ljudi. Po svom poreklu pripada afroazijskoj familiji jezika. Posebno je važan i izučavan u muslimanskom svetu. Arapski je jezik velike religije, muslimanske religije, kao i službeni jezik mnogih država.

Veliki uticaj ovog jezika u periodu srednjeg veka posebno se ističe u oblastima matematike, medicine, astronomije i filozofije. Specifičnost arapskoj jezika su mnogobrojni dijalekti koje se ponekad zančajno razlikuju što uzrokuje potpuno nerazumevanje između govornika sa udaljenih područja (npr. Irak i Tunis). Današnji književni arapski je sličan staro-arapskom.

Kuran je pisan klasičnim književnim arapskim i on je imao uticaja u širenju arapskog jezika izvan Arapskog poluostrva. Arapski aflabet je posle latinice najzastupljenije pismo na svetu. Piše se sa desne na levu stranu i ima 28 osnovnih karaktera. Pod uticajem sirjanskog i starog nabatejskog pisma razvilo se arapsko pismo. Ne pravi se razlika između velikih i malih, pisanih i štampanih slova mada slova imaju različite oblike ako se nalaze na sredini reči, na početku ili na kraju.


Interesantne činjenice o...!

- Arapi nisu rasa, to je stanovništvo ujedinjeno arapskim jezikom.

- Naučna disciplina koja proučava arapski jezik naziva se arabistika.

- Arapski svet broji 22 države