prevod sa engleskog na srpski

Prevod sa bugarskog na srpski | Bugarsko srpski, srpsko bugarski prevod

prevod sa bugarskog na srpski

Prevod sa bugarskog na srpski - PREVOD SERVISZa sva pitanja i ponude pošaljite nam mejl: info@prevodservis.comBugarski jezik i njegove specifičnosti

prevod sa bugarskog na srpski

Bugarski jezik pripada južnoslovenskoj jezičkoj grupaciji jezika sa preko devet milion aktivnih govornika. Po gramatici, fonetici je najsličniji makedonskom jeziku.

Prvi tragovi spominjanja jezika potiču iz IX veka i oba su na glagoljici. Veliki uticaj u tom ranom periodu svog razvoja bugarski jezik je poprimio od grčkog jezika, da bi kasnije značajniji uticaj imao crkvenoslovenski jezik. Razlog tome je pravoslavna vera i uticaj Vizantije.

Prve gramatike se definišu u periodu XIX veka i u tom periodu na površinu uspeva da ispliva narodni jezik jer su se njim koristili pesnici i pisci tog perioda suprotno željama crkve da se usvoji tradicionalni crkvenoslovenski bugarski jezik.

Deklinacija je u bugarskom jeziku redukovana, a padežni odnosi izražavaju se najčešće predložnim konstrukcijama, predlogom »na«, uz koji imenica dobija značenje padeža genitiva ili dativa.


Bugarska - zanimljivi podaci!

- Bugarska je prva zemlja koja je uvela ćirilicu u Evropsku uniju.

- U Bugarskoj postoji 4000 istraženih pećina.

- Prvu bombu bačenu iz vazduhoplova patentirali su bugari za vreme Prvog balkanskog rata.