prevod sa engleskog na srpski

Prevod sa francuskog na srpski | Francusko Srpski, Srpsko Francuski prevod

prevod sa francuskog na srpski

Prevod sa francuskog na srpski - PREVOD SERVISPočnimo saradnju! Pošaljite nam mejl na: info@prevodservis.comFrancuski jezik - opšti podaci

prevod sa francuskog na srpski

Francuski jezik pripada porodici romanskih jezika. Njegova rasprostranjenost na svetu je značajna. Čak 128 miliona stanovnika se koristi francuskim jezikom, od toga je za 77 miliona prvi jezik. Bogata istorija ovog jezika počinje 842. godine od kada datira prvi tekst napisan na protofrancuskom. Od sedamnaestog veka francuski je postao lingua franca plemića u Evropi. Ovo se proširilo do Ruminije, Poljske pa i Rusije.

U domenu međunarodnih odnosa i diplomatije francuski je zamenio latinski jezik u XVIII veku. Ono što karakteriše ovaj jezik je da postoji značajna razlika u pisanju i izgovoru. Završni suglasnik se u rečima nikad ne izgovara. Reči se zbog toga u govoru nastavljaju i nadovezuju jedna na drugu što čini govor francuskok jezika veoma fluidnim i tečnim.

Rečnici koje lingvisti analiziraju govere da je najmanje 13% ovog jezika uzeto iz drugih jezika. Francuski jezik je raznovrstan zbog brojnih dijalekata, koji se nazivaju i patoa.
U svetu je francuski na 11 mestu po broju govornika.


Ovo možda niste znali!

- 20% francuske teritorije se ne nalazi u Evropi.

- 44% francuza su ateisti.

- Specijalnim uredom Predsednika Francuske u posebnim slučajevima moguć je brak sa preminulom osobom.