prevod sa engleskog na srpski

Prevod sa španskog na srpski | Špansko Srpski, Srpsko Španski prevod

prevod sa španskog na srpski

Prevod sa španskog na srpski - PREVOD SERVISPočnimo saradnju! Pošaljite nam mejl na: info@prevodservis.comŠpanski jezik polako osvaja svet

prevod sa španskog na srpski

Španski jezik je na mestu broj četiri po broju govornika na svetu sa skoro 352 miliona ljudi, dok se smatra da ga govori i razume blizu 420 miliona. Ceo Južnoamerički kontinent govori Španski. Ono što ga izdvaja od drugih velikih jezika je podatak da on ima najveću stopu porasta i za neki period čak će prestići engleski jezik.

Jezik se formirao iz vulgarnog latinskog, uz jake uticaje baskijskog sa severa i arapskog sa juga Pirinejskog poluostrva.

U svom modernijem obliku španski se prvi put javlja u XII veku kada je kralj Alfons Mudri propisao zadatak da se prevedu Biblija i dela iz astronomije, prava i istorije na standardizovan španski jezik baziran na kastiljanskom dijalektu.

Po broju zemalja u kojima se španski govori ovaj jezik se nalazi na drugom mestu u svetu (iza engleskog). Postoje čak 24 države u kojima ima preko dva miliona govornika španskog jezika.


Zanimljivi podaci!

- Čak 94% stanovništva je Katoličke vere

- Španija ima 8000km plaža.

- Španija proizvodi polovinu svetskog maslinovog ulja.