prevod sa engleskog na srpski

Prevod sa švedskog na srpski | Švedsko Srpski, Srpsko Švedski prevod

prevod sa švedskog na srpski

Prevod sa švedksog na srpski - PREVOD SERVISSva komunikacija se obavlja putem mejl-a : info@prevodservis.comŠvedski jezik | Poreklo i karakteristike

prevod sa švedskog na srpski

Švedskim jezikom se koristi 9.3 miliona ljudi. Javlja se kao zaseban govorni jezik u 8. veku i po poreklu spada u grupaciju germanskih jezika. Njegova podgrupa koja ga tačnije definiše je podgrupa severnogermanskih jezika. Ovim jezikom se služe stanovnici Švedske, Finske, ukrajine i Estonije i kao takav je jedan od jezika Evropske unije.

Prva poznata knjiga na švedskom je 1495. godine i tek tada se može jasno prikazati razlika između švedskog i danskog jezika.

Ovaj jezik je poseban po tome što ima dva roda (zajednički i neutralni rod). Takođe ono što ga izdvaja je činjenica da se u švedskom jeziku javljaju svega dva padeža. To su nominativ i genitiv.

Po svom poreklu švedski je izdanak staronordijskog jezika, pogotovo njegove istočne strukture. Za period srednjeg veka karakteristično je to da se švedski nazivao runski jezik. Razlog tome je činjenica da je bio pisan runskim pismom. Švedski alfabet sadrži 29 slova od kojih su 26 iz latinice. Postoje još 3 slova koje su varijacije slova A i O


Švedska očima statistike!

- Švedska je treća po veličini u Evropi, iza Francuske i Španije.

- Šveđani imaju naduži šivotni vek u Evropi (81. godina)

- Po stanovniku Švedska ima najviše nuklearnih centrala na svetu.